Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració del seu navegador o obtenir més informació de la política de cookies.
Accepto

Activitats i commemoració de dates rellevants

Observatori Local de Violència de Gènere
Observatori Local de Violència de Gènere
Les dates internacionals instituïdes per les Nacions Unides i altres organismes són una oportunitat per realitzar accions de sensibilització ciutadana envers la promoció dels drets de les dones i la igualtat d'oportunitats. És moment també per celebrar els avenços assolits i, sobretot, per recordar que encara cal superar reptes i vèncer obstacles impulsant accions positives i projectes específics per a les dones. A més, esdevé una bona ocasió per mostrar la força del moviment de dones a la nostra ciutat. Des de la Regidoria de Dona i Polítiques d'Igualtat s'organitzen actes entorn de les següents dates:
 
8 de març: Dia Internacional de les Dones
Enmig d'una vaga protagonitzada per treballadores del sector tèxtil, en la qual reivindicaven millores salarials, reducció de la jornada laboral a 10 hores i altres millores en les condicions de treball, el 8 de març de 1908, van morir 100 treballadores de la fàbrica Sirtwoot Cotton a causa d'un incendi que l'opinió pública va atribuir a l'amo com a represàlia per la vaga. El 1977 Nacions Unides va declarar aquesta data Dia Internacional de les Dones. Des d'aleshores és un dia en què, arreu del món, s'organitzen activitats de reivindicació dels drets de les dones, especialment en l'àmbit laboral.
 
25 de novembre: Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones
El 25 de novembre va ser declarat dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les dones en la I1a Trobada feminista de Llatinoamèrica i del Carib, celebrada a Bogotà (Colòmbia) el juliol de 1981. En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere a nivell domèstic, la violació i l’assetjament sexual a nivell estatal i la tortura i els abusos patits per presoneres polítiques.
 
Es va escollir el 25 de novembre per a commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 per part de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers van aparèixer al fons d’un precipici. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana històricament aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. 
 
El 17 de desembre de 1999, mitjançant la resolució 54/134, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar oficialment el 25 de novembre Dia Internacional de l’Eradicació de la Violència contra les Dones i va instar els governs, les organitzacions internacionals i les organitzacions no governamentals a organitzar activitats adreçades a sensibilitzar l’opinió pública envers el problema de la violència contra les dones.
 
28 de maig: Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones
Aquesta data fou establerta en el marc de la Cinquena Trobada Internacional "Dones i Salut" celebrada a Costa Rica l'any 1987. La finalitat de la seva commemoració és desenvolupar campanyes i activitats adreçades a afavorir l'assoliment dels drets de les dones en la salut, entre aquests, a una maternitat feliç i desitjada, a una atenció mèdica humanitzada, a ser atesa de manera integral i no exclusivament com a reproductora biològica, a serveis i programes d'acord a les necessitats específiques de cada moment de la vida, a l'autoconeixement, a un tracte digne.
 
28 de juny: Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Bisexual i Transexual
El Dia de l'Orgull LGBT (lesbià, gai, bisexual i transexual) se celebra el 28 de juny per commemorar els fets que van passar aquest mateix dia de 1969 a Nova York, quan la població LGBT va sortir al carrer per demanar la plena igualtat jurídica i social. El símbol d’aquest col·lectiu és la bandera multicolor, concebuda per l’artista Gilbert, que es va exhibir per primera vegada en una desfilada celebrada a San Francisco el 1978. Reforçar els drets de ciutadania d’aquest col·lectiu i aconseguir la tolerància i la igualtat dels gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals són els objectius principals de la commemoració d’aquest dia.

Documents relacionats

Cartell 8 de març 2016 Cartell 8 de març 2016 (689 Kb)

Manifest 8 de març 2016 Manifest 8 de març 2016 (170 Kb)

Cartell 25 de novembre de 2015 Cartell 25 de novembre de 2015 (1952 Kb)

Manifest 25 de novembre 2015 Manifest 25 de novembre 2015 (237 Kb)


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2017 - Ajuntament de Mollet del Vallès