Castellano | Català RSS
Actualidad Noticias

Cercador

Menú

Els infants de Mollet aposten pels petits gestos que afavoreixen l’estalvi energètic

18/03/2013

Educació

Aquest diumenge al migdia, s'ha celebrat el Ple del Consell dels Infants de Mollet. Aquest any els infants de Mollet han estudiat els efectes del malbaratament d’energia, tant sobre el medi ambient, com sobre l’economia familiar.

El Consell dels Infants de Mollet (CIM), que s’ha celebrat per setè any consecutiu, està format per 26 infants representants de totes les classes de 6è de primària de la ciutat. El seu objectiu és que els nens i nenes aprenguin què és i com funciona un ajuntament i els principis bàsics de la democràcia, però també vol donar veu als infants en temes d’interès col•lectiu.

Aquest any, el CIM ha treballat l’estalvi energètic i ha elaborat un document, titulat “Energia a la butxaca” amb propostes que ajudin l’Ajuntament a estalviar en energia. Per fer-ho, els infants han contestat una enquesta sobre els seus hàbits de consum d’energia i condicionament de la llar, a partir de la qual han pogut veure si són “experts”, “aprenents” o “principiants”. El 24% dels alumnes tenen un nivell d’expert,  és a dir, són molt eficients en el consum d’energia, el 53%, d’aprenents,  són eficients, però els caldria millorar alguns hàbits de cara a reduir el consum d’energia, i el 23% tenen un nivell de “principiant”, que significa que hi ha certs hàbits i certs aspectes de condicionament de la llar que caldrien millorar.

Arran d’aquest treball, els nens i nenes s’han adonat de la importància dels petits gestos a la llar. Tancar els llums quan se surt d’una habitació, apagar els electrodomèstics quan no s’usen, programar la calefacció i l’aire condicionat a una temperatura racional segons l’estació de l’any, són exemples d’actes que, per si sols, no suposen un gran estalvi energètic, però prenen importància si es converteixen en hàbits per a tota la ciutadania.

Tot basant-se en aquests petits gestos, els nens i nenes també han fet recomanacions a l’Ajuntament per reduir el consum energètic i estalviar en energia. Així, proposen utilitzar els llums dels equipaments de manera racional (encenent-los només quan sigui necessari i apagar-los quan no hi hagi ningú), instal•lar, sempre que sigui possible, sensors de moviment per apagar i encendre els llums, instal•lar bombetes leds a l’enllumenat públic, reduir l’horari d’encesa, fer campanyes de sensibilització a la ciutadania....

L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, s’ha compromès a analitzar amb detall totes les propostes del CIM i aplicar aquelles que encara no s’hagin posat en marxa. Monràs també ha destacat la importància de la conscienciació ciutadana en l’estalvi energètic i ha recordat un programa pilot que l’Ajuntament ha engegat aquest any amb les escoles, destinat a l’estalvi d’energia: el programa 50/50, que es basa en retornar als centres escolars la meitat dels diners que aconsegueixin estalviar en energia.

L’alcalde ha destacat la importància del Consell dels Infants, un òrgan de participació ciutadana que tenen ben pocs municipis. El CIM és una eina més de participació a la ciutat, amb la particularitat que dóna veu pública als infants i els convida a participar en els assumptes de la ciutat, de cara a formar els ciutadans del futur.
 


Plaza Mayor 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallés (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ayuntamiento de Mollet del Vallés