RSS
Actualitat Cicle de conferències: Diàlegs Sessió de presentació – La ciutat com agent del canvi

Sessió de presentació – La ciutat com agent del canvi

Dialegs baner gran web2

logo sessio 6

El cicle de conferències “Diàlegs per a la transformació de les ciutats”, s’inicia dilluns 17 de gener a les 19 hores amb la presentació del Cicle. Els ponents seran l’alcalde Mollet del Vallès, Josep Monràs, i l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu.

En aquesta sessió inaugural s’analitzaran les ciutats com agents del canvi, avaluant la seva situació actual i quines lliçons es poden aprendre. El diàleg també serveix com a punt de partida del Cicle de Conferències, presentant cada temàtica que es tractarà i fent especial èmfasi en com es pot aplicar el coneixement generat a la ciutat de Mollet del Vallès.

 

 17 de gener 2022. 19:00 - 20:00h

 

Les persones que així ho desitgin poden fer suggeriments, comentaris o aportacions d’idees a través de la plataforma de participació ciutadana Decidim a través del link: https://participa311-mollet.diba.cat/processes/cicle-dialegs

monras

Hereu

Virtu

 Josep Monràs 

Alcalde de Mollet del Vallès

 Jordi Hereu 

Exalcalde de Barcelona i president d’Idencity

Modera:

Virtu Morón
Periodista 

Conclusions de la sessió: 

Quin és l’objectiu d’aquest Cicle de Conferències?

  • L’objectiu principal del cicle és oferir una reflexió serena i tranquil·la per alçar la mirada i enfrontar els principals reptes de la societat des del punt de vista de les ciutats en el context de la pandèmia. L’objectiu és ser capaços de donar forma a propostes que beneficiïn als vilatans i vilatanes de Mollet, però també les altres ciutats (JM). 
  • La pandèmia serà un fet històric que ens acompanyarà molt de temps: algunes coses han canviat per sempre, altres s’han accelerat i altres s’haurà de fer un esfoç per poder-les recuperar. En aquest context, el diàleg que busca la reflexió i l’acció és imprescindible (JH)

Quin és el rol de les ciutats intermèdies en la gestió post-pandèmia? 

  • Més del 20% de la població mundial viu en ciutats intermèdies. Tanmateix, molts dels debats emergents tracten sobre les megaciutats, amb més d’un milió d’habitants, o dels micro-pobles; deixant fora del debat les ciutats intermèdies. Tanmateix, aquestes son fundamentals pel desenvolupament sostenible i intel·ligent dels territoris, que requereix l’existència de nodes intermedis que permetin l’accés a la majoria de serveis evitant grans desplaçaments En aquest sentit, Mollet és l’escenari perfecte per acollir aquest tipus de reflexions tan necessàries (JH)
  • Mollet se sent orgullós de tot el que ha aconseguit, però és conscient de que encara té molt per aprendre escoltant altres ciutats i adaptant les seves solucions a les nostres necessitats però sense renunciar als pilars de la política de Mollet, que la faque sigui la única ciutat catalana que finança amb fons municipals els serveis per a persones amb discapacitat (JM)

 Quins son els avantatges i desavantatges de ser una ciutat intermèdia en el context d’aquesta crisi?

  • Les ciutats intermèdies es troben en una posició privilegiada, que evita els rendiments decreixents i gran part dels inconvenients de ciutats grans però tenen suficient massa crítica per aprofitar les economies d’aglomeració. Gràcies a això, Mollet és autosuficient en moltes de les seves funcions, cosa que fomenta la construcció d’un sistema territorial més intel·ligent i eficient on no son necessaris grans desplaçaments per suplir la majoria de necessitats (JH) 
  • Mollet és una ciutat que permet als seus ciutadans dur a terme el seu dia a dia sense haver de fer grans moviments. A més, està molt ben connectada amb la capital, la platja i la muntanya, facilitant els desplaçaments ocasionals més llargs. A més, compta amb projectes esportius i culturals de gran magnitud, que poden dur-se a terme i beneficiar la ciutadania. Tanmateix, a diferència d’una ciutat més gran, l’accés al finançament és més limitat, fent que no sigui possible donar resposta immediata a totes les demandes dels ciutadans i ciutadanes. Per aquesta raó, Mollet ha d’intentar ser el més autosuficient possible, però alhora generar aliances amb altres municipis amb els que comparteixi interessos o proximitat geogràfica (JM)

Quins son els reptes que s’analitzaran en aquest Cicle de Conferències?

  • Des de fa 2 anys el contacte i la presencialitat han disminuït, com quedarà la democràcia, la participació i la governança després de la pandèmia? Com es transformarà la participació dels consells de barri i les assemblees? Aquest és un dels reptes que s’ha d’analitzar, ja que una certa dosi de presencialitat és important per equilibrar el procés de digitalització i treballar per disminuir la bretxa digital (JH) 
  • La veracitat de la informació és molt important en la presa de decisions, ja que l’existència d’informació incorrecta o no contrastada guia a conclusions incorrectes. Així doncs, s’han d’enfrontar els canvis amb prou informació i de manera transparent per crear un diàleg amb la ciutadania, per tal que entre tots puguem construir el futur de les ciutats (JM)

Què poden aprendre altres ciutats de l’experiència de Mollet?

  • Mollet té la singularitat de ser un creuament de camins, cosa que fa que sigui també un creuament d’oportunitats. Si bé és cert que el territori és petit, és possible desplaçar-s’hi a peu ràpidament, alhora que compta amb equipaments culturals i esportius de primera línea (JM). Mollet és captador d’iniciativa privada, però els governs han d’entendre que cal invertir en les ciutats intermèdies, que son molt properes al dia a dia i els problemes de les persones que hi viuen, per beneficiar el conjunt del país per tal que es pugui seguir treballant en les necessitats dels ciutadans (JM)
  • Un dels problemes als quals ens enfrontem actualment és que en ocasions no s’escolta a les persones que tenen el problema, donant lloc a falta de realisme a les solucions que es proposen, que poden compartir els mateixos objectius però no els mateixos mètodes. En el cas de Mollet, per exemple, la indústria és un pilar clau de la seva economia, per la qual cosa és important que se l’inclogui en els debats sobre aquest tema (JH)

 

 

Amb el suport de: 

logo DipuBCN

Enllaços relacionais

Nota de premsa de la jornada

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès