Català | Castellano RSS

Portada programa banner2Les Jornades de 2021 es faran online i tractaran sobre la història escrita de la ciutat

Les XXII Jornades del CEM tindran lloc en diversos dies dels mesos de febrer i març de 2021 i porten per títol "Mollet, cronistes, papers i lletres.

 

El Centre d'Estudis Molletans impulsa unes jornades renovades amb dues principals novetats. D'una banda les Jornades, que habitualment se celebraven a la tardor, han canviat de dates i tindran lloc a partir del mes de febrer, just després de Sant Vicenç. La segona novetat fa referència al format, que s'ha adaptat a les circumstàncies derivades de la pandèmia i es faran de manera telemàtica. Per facilitar el nou format online, les Jornades es faran en 6 sessions de menor durada (1 hora), entre el 16 de febrer i el 4 de març.

 

Cronistes, lletres i papers
Mollet és una ciutat amb més de 1.000 anys d’història documentada per molts molletans que n’han deixat testimoni. Per aquest motiu, el CEM es proposa conèixer millor d’on venim i com ha evolucionat Mollet.

 

En aquestes jornades, es descobriran molts autors que han contribuït a conèixer com és el nostre territori, la nostra història, la nostra cultura, la nostra societat... S’hi tractaran noms cabdals com Plantada, Ambròs i Lloreda, Bonvilà, Molas, Aliguer i Solé Tura, a més de documents medievals, i veurem la important hemeroteca que existeix sobre Mollet.

 

L’objectiu de les Jornades és recopilar tot allò que sabem de la ciutat i de qui ho ha fet possible, i a més, posar de relleu alguns aspectes inèdits que trobem en les cròniques i els cronistes de Mollet. Previsiblement, el resultat de tota aquesta recerca vegi la llum en un monogràfic en posterioritat.

 

Programa de les Jornades 

Presentació de la revista Notes 36

 

Notes Portada 36

Cada any, per Sant Vicenç, el Centre d'Estudis Molletans presenta un nou número de la revista Notes. Les circumstàncies d'enguany han fet que no pugui celebrar-se un acte de presentació públic, així que la revista es presentarà en el marc del programa Visions de la televisió comarcal Vallès Visió (s'emet el divendres 22 de gener, a les 20.30 h).

Si des de l’any 2020, la publicació va recuperar el format original de miscel·lània, enguany s’han consolidat o incorporat seccions fixes, com la memòria oral (en format d’entrevista) i la secció de patrimoni, amb fitxes dedicades al Museu Abelló, l’Arxiu Històric, l’art urbà i l’arqueologia. A més, també s’han fet una sèrie de millores editorials –que es completaran l’any vinent amb l’aplicació d’uns nous criteris de publicació– que tenen per objectiu millorar la qualitat informativa, la visibilitat i l’impacte de la revista.

Consultar la revista

 

 

Romànic del Baix Vallès. Ruta de les esglésies amagades

A l’extrem meridional del Vallès s’amaguen quatre edificis singulars de l’arquitectura religiosa vallesana, les esglésies de Santa Maria de Gallecs (Mollet del Vallès), Santa Maria l’Antiga, Santiga (Santa Perpètua de Mogoda), Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost de Campsentelles) i Sant Pere de Reixac (Montcada i Reixac).Totes quatre van ser l’epicentre de les seves comunitats fins que la història va atorgar un paper principal a les esglésies titulars dels quatre municipis, i llavors es transformarien en esglésies sufragànies. La forta personalitat que tenen, però, ha aconseguit que totes quatre llueixin avui dia amb esplendor enmig d’uns entorns agrícoles i forestals insospitats a la industriosa comarca vallesana. 

El Centre d'Estudis Molletans, el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (de Santa Perpetua), Amics de Cabanyes (de Sant Fost) i l'Ajuntament de Montcada i Reixach, han unit esforços per treballar conjuntament i potenciar la difusió de les quatre joies romàniques del Baix Vallès creant la "Ruta de les Esglésies Amagades".

 

 

Visites:

-   Santa Maria de Gallecs: 3r diumenge de mes, d'12 a 14 h

-   Sant Cebrià de Cabanyes: diumenges i festius, de 9 a 11 h

-   Santa Maria l'Antiga, Santiga: 2n diumenge de mes, de 10.30 a 13.30 

-   Sant Pere de Reixach: 4rt diumenge de mes, de 10 a 12 h

Informació i plànol

Actividades relacionadas
Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès