Català | Castellano RSS

Fira d'Artesans

728x90 capcalera secundaria 01

 

Aquest 0221 la Fira d’artesans de Mollet se celebrarà amb una setantena de parades i controls d’aforament

 

La 37ena edició de la Fira d’Artesans de Mollet se celebrarà del 17 al 19 de setembre amb una setantena de parades. Els accessos als carrers es tancaran i hi haurà una única entrada amb control d’aforament i una única sortida. Les parades d’artesans estaran aquest any separades per dos metres de distància i no hi haurà l’opció de degustar els productes. L’entrada al recinte serà pel Carrer Portugal, on hi haurà el punt d’informació i el control d’aforament. L’any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia.

 

 

Cartell Fira dartesans 21

 

Els artesans se situaran als carrers Portugal, Sol, Bartomeu Robert i Tajo, dibuixant un recorregut que
arribarà al Carrer de Can Placià, que aquest any no tindrà parades perquè serà el punt de sortida de la Fira.

Artesania i alimentació
Hi haurà una quarantena de productors de peces de ceràmica, papereria, porcellana, fusta, mobles, vidre, tèxtil, joguines o estores. La resta d’artesans seran del sector de l’alimentació, amb productes com olis, mels, embotits,
vins, pa dolços o formatges.


Menys activitats
La Covid-19 ha obligat també a suspendre els tradicionals tallers artesanals per a nens que es feien en les anteriors edicions, com ara el de producció de pa. Tampoc hi haurà actuacions de castellers, capgrossos o sardanes.

Agraïments
La decoració dels carrers, a càrrec de l’Associació de veïns de la Fira d’Artesans, estarà formada aquest any per lones que es penjaran als carrers amb missatges d’agraïment als sanitaris, mestres, bombers o ciutadans pel seu
esforç davant la pandèmia.

Control diari dels productes
La Fira d’Artesans és una de les més prestigioses i visitades de Catalunya, amb uns 30.000 visitants de mitjana. Els artesans que hi participen han d’avalar que fan autèntics productes artesans. Un equip de la Fira controla diàriament que tots els productes que estan a la venda siguin 100% artesans i de producció pròpia.     Història

Des de l'any 1984 els carrers del nucli antic acullen la Fira d'Artesans el cap de setmana després de l'Onze de Setembre. Es tracta d'una de les fires d'artesania més reconegudes de Catalunya, pel rigor amb què se seleccionen els artesans i es controlen els productes que s'hi venen. Només hi trobareu artesans qualificats, que fan els seus productes seguint procediments tradicionals o innovadors, però mai automatitzats. Per això, és habitual veure alguns artesans treballant i mostrant-nos el seu ofici.
 
El mateix passa amb l'alimentació, i això és nota en la qualitat i vistositat de les parades del carrer de Bartomeu Robert: embotits, formatges, coques, pans, oli, vins, melmelades, dolços de tota mena... 
 
La Fira d'Artesans no és només una bona ocasió per badar boca voltant per les parades. També és un bon moment per gaudir de la cultura: música tradicional, passants, cercaviles, sardanes, balls a la plaça de l'Artesania, castells... de tot això es pot gaudir pels carrers del nucli antic durant els dies de la Fira d'Artesans.
 

 

 

 

 
La Fira d'Artesans va néixer de la mà del grup la Tertúlia, format per un grup de joves amb diverses inquietuds culturals que van decidir muntar una petita fira d'artesania al carrer dels Fems (c. Portugal). La van decorar amb elements del camp, com panotxes de blat de moro i carabasses, i van muntar una petita exposició d'eines de pagès. Als carrers de Tajo i de Bartomeu Robert hi van muntar una galeria de quadres. De seguida, el veïnat de la zona es va engrescar i mobilitzar i, any rere any, s'hi va implicar amb la rebuda i allotjament dels artesans, l'organització d'àpats populars com la sardinada del divendres al vespre, la xocolatada per als infants, el rom cremat... i la decoració dels carrers; una feinada que cada any fan els veïns de manera totalment artesana i que ha tingut temàtiques ben diverses. 
 
Amb els anys ha quedat patent que, sense la implicació dels veïns la fira no seria la mateixa i no tindria la calidesa humana que desprèn.
 
Si voleu saber més coses sobre la Fira d'Artesans, l'any 2008 l'Ajuntament va publicar el llibre Petita història de la Fira d'Artesans de Mollet del Vallès, amb il·lustracions de Pilarín Bayés.
 
 
 
Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès